Obezite, potansiyel sağlık ve refah için bir tehlike oluşturacak derecede aşırı kilolu olmak demektir. Obezite dünyada çok fazla hayvanı etkileyen bir hastalıktır ve veteriner hekimler obezitenin köpekler için her yıl giderek daha da büyük bir sorun haline geldiğini söylüyor. Köpeğin vücut ağırlığının cinsiyet, yaş ve ırkına göre normal sayılan ortalama kilosunun yaklaşık olarak % 15 ile % 25 üzerine çıkması durumunda obezite tehlikesi var denilebilir. Köpeklerde obezite‘nin pek çok nedeni olabilir. Ancak genel nedeni, metabolizmanın yakacağından çok daha fazla kalori tüketilmesidir. İnsanlarda olduğu gibi çok fazla yemek yeme ve egzersiz yapılmaması durumunun sürekli devam etmesi obeziteye yol açmaktadır. Obezite oluşum nedenine göre Endojen obezite ve Eksojen obezite olmak üzere 2’ye ayrılır. Endojen obezitenin; ilk nedenleri metabolizmada değişikliğe neden olan farklı hastalıklardır. Bu tür obezitenin iyileştirilmesi için sebep olan etkenin öncelikle tedavisi gerekir. Eksojen obezitenin ise şekillenmesinde birincil neden beslenme bozukluğudur. Aşırı miktarda gıda tüketimi ya da kalorisi yüksek gıda ile beslenme sonucu ortaya çıkar. Bunların haricinde obezitenin gelişmesine etki eden çeşitli etkenler vardır. Bu etkenlerin başında, kısırlaştırma veya yaşlanma gibi aktivitenin azalmasına yani dolayısıyla da enerji tüketiminin yavaşlamasına neden olan faktörler gelir.
Devamlı aynı miktarda beslenen bir köpeğin, günlük yaptığı aktivite yani egzersizinin azalması depolanan yağ miktarının artmasına sebep olur. Ayrıca öğün arası ve düzensiz bir şekilde beslenme de obezitenin oluşmasına sebep olan faktörlerden biridir. Normal yiyeceği ile aldığı yaşam ve enerji ihtiyacını karşıladığı bu gıdalar dışında fazladan alınan gıdalar, vücut tarafından harcanamadığından depolanır ve obeziteye mahal verir. Yaşlanma ile vücutta kas kütlesinde azalma olabilir ve yağ depolama artabilir. Bu sebeple yaşlanma ile birlikte obezite olma olasılığı da artar. Bunların dışında yaşanan duygusal stres de kilo artışına sebep olabilmektedir. Kilo artışı obezitede görülebilen ilk bulgudur. Özellikle köpeklerde kuyruk bölgesinde oluşan yağlanma dikkat çekicidir. Zamanla bu yağlanma artar ve karın bölgesinde yoğunlaşır. Üstten köpeğe bakıldığında bel kısmındaki dolgunluk ve gövdenin silindirik yapısı dikkat çeker. İleri obezite durumlarında çok artan yağ tabakası nedeniyle kaburgaların görülmemesi ve elle hissedilmemesi durumu yaşanabilir. Henüz yavru yaşlarda oluşan obezite durumlarında büyümede gerilik olabilir. Bir köpeğin obez olması sadece biraz daha fazla yağı ve ağırlığı olması anlamına gelmez. Ayrıca diyabet, kalp hastalığı, solunum problemleri, kısırlık ve yüksek kan basıncı gibi oldukça ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bununla beraber görülen vakaların büyük çoğunluğunda, bu hastalık tamamen önlenebilir bir durumdur. Çoğunlukla uygun bir diyet ve az atıştırmalık verilerek üstesinden gelinebilir. Ayrıca düzenli olarak yapılan egzersizin önemi de göz ardı edilmemelidir.
Köpeklerde obezite ihtimali ırka ya da cinsiyete bağlı olarak değişme gözlenmez. Tüm ırklar, dişi ya da erkek köpekler risk dahilindedir. Bu yüzden hangi ırk olursa olsun bütün köpeklerin diyetlerine fazlasıyla dikkat edilmeli, yemek saati dışında yiyecek verilmemeli, egzersizlere veya yürüyüşlere vakit ayrılmalıdır. Şişmanlık belirtilerini ilk fark ettiğiniz anda derhal veteriner hekiminize danışmalı ve köpeğinize en uygun olan beslenme diyetini belirlemelisiniz.
İlgili Kelimeler: köpeklerde obezite tedavisi