hayvanlarda diş tedavisi

Doğadaki her canlı doğdukları andan itibaren bir büyüme ve gelişim sürecinden geçer. Çok çeşitli türü kapsayan memeli sınıfı da bizim bu süreci yakinen gözlemleyebileceğimiz bir türü içerisinde barındırır. Bu tür, Kedigiller familyasından Felis Silvestris Catus yani evcil kedilerimizdir. Bir aylıkken kedilerin ilk süt dişleri çıkar. Bu dişler 3 ya da 3 buçuk ayık gibi yerini kalıcı dişlere bırakmaya başlar. Bu süreç 6-8 aylık olana kadar devam edebilir. Kedilerin düşen dişlerinin yerine gelmesi çok hızlı olduğu için diş değişim süreci çoğu zaman fark edilemeyebilir. Ama bu durumu fark edebilmek mümkündür. Diş kaşıntıları yoğun olduğu için buldukları her şeyi kemirmek, ısırmak isteyeceklerdir. Ayrıca yemek yemekte zorluk çekebilirler. Kimi zamanda ateş, ağız kokusu ve ağızda hafif kanamalar görülebilir.

Kediler doğduklarında 26 dişleri vardır ve yetişkin bir kedinin 30 dişi bulunur. Bu 30 diş 16’sı damakta 14’ü çene bulunmak üzere konumlanmışlardır. Damaktakiler; 2’si kedi dişi(diğer hayvanlarda köpek dişi olarak bildiğimiz),6 ön öğütücü diş, 6 ön azı dişi ve 2 azı dişi olarak sıralanır. Çenedekiler ise; 2 kedi dişi, 6 küçük ön diş,4 küçük ön azı dişi ve 2 küçük azı diştir. Ön dişler yiyeceği kavrar ve besinleri parçalamasına yardımcı olur. Kedi dişleri aynı zamanda da savunmada kullanılırlar.

Sindirim sisteminin başlangıç noktası olan ağızdaki herhangi bir sorun, büyük sağlık problemlerine yol açabileceği için diş sağlığına önem gösterilmelidir. Kedilerde en sık görülen sorunlardan birisi diş tartarıdır. Günümüzde, bu sorun göz önüne alınarak üretilen kuru mamalar mevcuttur. Bu mamaları kullanmak tartarı azaltabilir. Tartarın en kesin çözüm yolu ise diş taşı temizliğidir. Kediler ağızlarına dokunulmasından ve bir şey sokulmasından çok rahatsız olurlar. Ama buna rağmen diş bakımlarının da yapılması şarttır. Kedileri buna alıştırmak için yavru döneminde diş fırçasına alıştırmak uygun olur. 1 yaşından sonra olabilecek diş dökülmeleri normal karşılanabilir. Ama 1 yaşını geçmiş kedilerin diş dökülmesi, diş eti sorunlarını işaret edebilir. Bu durumda veteriner kliniğine başvurulmalıdır.

 

İlgili Kelimeler: , , ,

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (3 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 out of 5)