kedilerde üreme

Canlılığın devamını sağlamakta üremenin rolü büyüktür. Üreme koşullarının sağlanabilmesi için öncelikle bir türün erişkin iki üyesinin bulunması gerekir. Dişi kediler; seksüel olgunluğa genel olarak 6 ay ve 1 yaş arasında ulaşır. Bu süre ırka, genetiğe, hastalığa veya beslenmeye göre çeşitlilik gösterebilir. Tavsiye edilen çiftleşme zamanları ise 1 – 1 buçuk yaştır. Kedinizin çiftleşme, kızgınlık dönemine (Estrous Cycle) girdiğini anlamanın yolları vardır. Kuyruğuna hassaslaşması, dokunduğunuzda hemen kalçasını kaldırması, oyunculuğunun artması, dışarı çıkma isteğinin artması ve sürekli yalanarak temizlenmeye çalışması bunlardandır. Bu dönem 10 gün ila 2 hafta arasında sürer. Hastalıklar ve hormonal bozukluklar dışında iki kızgınlık dönemi arası 3-4 aydır. Dişi kedilerde nadir de olsa kısırlıkta görülebilir. Daha önce hamile kalmış kedilerde de edinsel (sonradan edinilen)nedenlerle kısırlık görülebilir. Bu kısırlık şekli doğuştan olana oranla tedavi edilebilirdir. Nadir de olsa görülen kalıcı himen ve ovaryum bozuklukları kısırlığa yol açar. Genellikle kısırlığa, genital organlardaki işlevsel bozukluklar yol açar. Özellikle vulva, vajina ve uterustaki sorunlar direkt olarak kısırlık sebebidir.

Erkek kedilerde ise durum farklıdır. Ergenliğe ulaşmaları 7 ay ve 1 yaş arası gerçekleşir. Erkek kedilerde de bu süre ırk, genetik, hastalıklar ve dış etkilerle değişebilir. Erkek kedilerde bir çiftleşme döngüsü yoktur. Herhangi bir sağlık sorunu yoksa her zaman çiftleşebilirler. Dikkat edilecek konu aşıları ve eşi olan dişi kedidir. Erkek kedilerin en sık görülen çiftleşme sorunu, psikolojik sebeplerle isteğinin olmamasıdır. Çevre şartları düzenlendiğinde ve hormon tedavileriyle bu sorun kolaylıkla çözülebilir. Kimi zamanda erkek kedinin çiftleşme isteğine karşın, penis yaraları veya fazla kilo buna engel olabilir. Tedavileri yapıldığında kalıcı bir kısırlık kalmayacaktır. Çözülmesi en zor kısırlık sebeplerinden biri de spermin dölleme kabiliyetinin olmamasıdır. Bu durumda yavru almak imkânsıza yakındır. Çözümü imkânsız olan kısırlık sebepleri ise doğuştan olan anomalilerdir. Hiç testis olmaması, tek testis olması veya sperm üretiminin olmaması yavru alımını imkânsız kılar.

Dişi kedi ya da erkek kedide herhangi bir sorun olmadığında ve çiftleştiklerinde dişi kedinin hamilelik dönemi başlar. Dişi hamile kaldıktan sonra kızgınlık dönemi yaşamaz. Hamilelik süresi ortalama olarak 2 ay sürer. Dişinin göğüs uçları belirginleşir ve kilo alır. Bu süreçte kilolarının %25’ine kadar çıkabilirler. Bu dönemde dişinin beslenmesine özen gösterilmelidir. Hamile kediler için özel mamalar mevcuttur. Karnı doğum yaklaştıkça belirginleşir. Huzursuz ve gergin bir ruh haline bürünürler. Yavruları için güvenli bir yer arayışında olurlar ve gizlenme istekleri artar. Ama kimi zaman bu süreçleri yaşamak istemeyen kedi sahipleri de olabilir ve kısırlaştırma yoluna giderler. Kızgınlık döneminin ömrü boyunca ortadan kalkması ve bu dönemde yaşanan gerginlik, istenmeyen gebelikler ve rahim, yumurtalık hastalıklarının önlenebilmesi kısırlaştırmanın avantajlarındandır.

 

İlgili Kelimeler: , ,

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 out of 5)