kedilerde tüy kıl dökülmesi

Tüm kediler tüy dökmektedir. Kedilerin tüy dökmesi engellenemez ancak en aza indirmek mümkündür. Kaliteli mama kullanımı ve düzenli bir şekilde kedi bakımı gibi olaylar tüy dökülmesini en aza indirir. Kediler, özellikle mevsimsel olarak tüy dökerler. Bu bir rahatsızlık değildir. Ancak bunun haricinde kediler için sorun teşkil eden tüm bölgenin tüysüz kalması ve renk değiştirmesi şeklinde gelişen bir hastalık vardır. Paraziter bir nedene veya hastalığa bağlı olmadan gelişen, yaygın ya da bölgesel bir şekilde gerçekleşen tüy dökülmelerine allopecia denilmektedir.  Allopecia, aynı zamanda kellik anlamına gelmektedir.

Bu hastalık doğumla beraber gelebildiği gibi daha sonradan da gelişebilmektedir. Doğum ile beraber gelen tüy dökülmeleri allopecia congenita adını alırken, daha sonradan gelişen tüy dökülmeleri allopecia symptopmatica adını almaktadır. Doğumla beraber gelen tüy dökülmelerinin nedenleri genellikle anneden kaynaklanır ve annedeki iyot yetersizliklerine, annenin gebelik sırasında viral hastalık geçirmesine, hipofiz bezi bozukluklarına,  yavrunun sinir yapısındaki fonksiyon bozukluğuna veya kıl köklerinin zarar görmesine bağlı olarak şekillenmektedir. Yeni doğan yavrularda başlangıçta normal olan kılsız evre geçtikten sonra eğer bir allopecia söz konusuysa, vücudun farklı bölgelerinde açılmalar oluşacaktır. Bu durum kıl köklerinin tamamen yokluğu gibi bir nedene bağlı olabilir. Sonradan oluşan tüy dökülmelerinin gerçekleşmesinde çok çeşitli sebepler rol oynayabilir ve iki şekilde görülebilir. Bunlar; Allopecia diffuza ve Allopecia areatadır Allopecia diffuza; yaygın bir şekilde olan kıl dökülmeleridir. Kıl köklerinin beslenmesini önleyen birtakım enfeksiyon hastalıklar, zehirlenmeler ve mide bağırsak yangıları gibi bozukluğa bağlı olarak oluşabilir. Allopecia areata ise sınırlı ve lokal tüy dökülmeleridir. Kimyasal maddelerin yakıcı etkileri, hormonsal nedenlere veya enjeksiyonlara bağlı olarak oluşabilir. Kedilerde çoğunlukla hormonsal ve kongenital kökenli allopecia durumları görülme ihtimali çok daha yüksektir.
kedilerde tüy dökülmesiAllopecia hastalığında belirtiler oluşum nedenine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Yaygın veya lokal tüy dökülmesi karakteristik belirtidir. Doğum ile birlikte gelen allopecia hastalığına sahip yavrular çoğunlukla kılsız doğar ve yaşama şansı azdır. Sonradan oluşan tüy dökülmelerinde ise başlangıçta olan kıllar bölgesel olarak dökülür ve zamanla yaygın bir hale gelebilir. Kaşıntı genellikle görülmez ve kıllar çok kolay kırılır. Yaralar çoğunlukla göz, baş ve çene çevresinde oluşmaktadır. Tedavisi geciktirilmemeli ve görüldüğü anda veteriner hekime başvurulmalıdır. Eğer kedi başta sağlıklıysa, daha sonradan bu hastalığa rastlanıldıysa büyük çoğunlukla tedavisi mümkündür. Ancak doğumla gelen hastalığın tedavisi pek mümkün değildir.

İlgili Kelimeler: , ,

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 4,00 out of 5)