Kedilerdeki asalet ve güzellik insanlık tarihi boyunca bizi onlara çekmiştir. Bizimle olan geçmişleri milattan önce 3000 yıllarına kadar dayanır. Antik Mısır’da kediler evcilleştirilmiş, kutsal sayılmış hatta onlara tapılmıştır. Bunun örneği kedi tanrıça olan Bast’tır. Bast ya da Bastet sevgi ve neşe dağıtan bir tanrıçadır. Daha sonra yaklaşık 1000 yıl sonra Asya halkları kedi evcilleştirmeye başlamışlardır. Köpeklerle olan ilişkimiz, kedilerden daha iyidir. Bunu sağlayan ise aradaki 1000 yıllık tanışıklık farkıdır. Köpeklerin evcilleştirilmesi 12 bin yılı aşkındır sürmektedir. Bu bize belki de kedileri yeni tanımaya başladığımızı da gösterir. Dostumuz olan bu canlıların en doğru bakıcısı kendi anneleridir. Eğer bir anneye sahipse, yavruyu anneden ayırmamak en doğrusudur. Ama annesiz bir yavru ise bakımı bilinçli bir şekilde yapılabilir.
Her şeyden önce onun bir yavru olduğunu unutulmamalıdır. Sizin güvenilir alanınız olan eviniz, onun için belki de korkularla dolu bilmediği bir ortam olabilir. Bu yüzden ona zaman tanınmalı, etrafı incelemesine izin verilmelidir. Fakat kedi ortama yabancı olduğu için tehlikelerin farkında olmayacaktır. Yavrunun kaçmaması ya da düşmemesi için pencereler kapatılmalıdır. Kablolar gizlenmelidir. Kedi kablolarla oynayacak, belki de onları çiğneyip delecektir. Bu da elektrik kaçağına sebep olup istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Saksılar olabildiğince ortadan kaldırılmalıdır. Zambaklar, Noel çiçekleri(Atatürk Çiçeği) ve Tavşankulağı(Siklamen) onlar için zehirlidir.
Yavru kedilerin mama seçimleri de oldukça önemlidir. Gelişime en çok ihtiyaç duydukları bu dönemde beslenmelerine özen gösterilmeli, vitamin ve mineral açısından zengin mamalar tercih edilmelidir. Önemli noktalardan biri de yavru kediye anne sütünden başka bir süt asla verilmemelidir. Anneden ayrılmış bir yavru ise veterinerlerden temin edilebilecek farklı kedilerin sütü verilebilir. Aksi halde yavru ishal olabilir ya da laktoz hassasiyetine karşı farklı tepkiler gösterebilir. Tuvalet konusunda kediler oldukça sorunsuz hayvanlardır. Kum kabına onu birkaç defa elinizle koymanız, tuvaletini nereye yapacağını öğrenmesi için yeterli olacaktır. Yavru kedilerin tüy ve göz bakımlarına da dikkat edilmelidir. Annesinin yalayarak temizlediği gözünü artık yeni sahibi temizlemelidir. Özellikle annesinden erken ayrılan kedilerde göz çapaklanması ve göz kapanması olabilir. Dikkat edilmediğinde körlüğe yol açabilir. Ayrıca yavru iken tüylerini fırçalamaya alıştırmak gerekir. Kediler yılda birkaç defa tüy değiştirir. Düzenli aralıklarla kedilerin fırçalanması ölü derinin ve tüylerin toplanarak derisinin sağlıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda da kıl yutması sonucu oluşabilecek rahatsızlıkları engeller.
İlgili Kelimeler: yavru kedi eğitimi, yavru kedi maması, yavru kedi tuvalet eğitimi, yavru kedilerin evde bakımı