Muhabbet kuşu, papağan türleri içerisinde yer alan ve evcil olan bir kuş türüdür. Aslında Avusturalya kıtasında yaşayan muhabbet kuşları, günümüzde en sevilen ve en çok beslenen evcil hayvanlardandır. Şüphesiz muhabbet kuşlarının oldukça sevimli hayvanlar olmaları bunda çok büyük pay sahibidir. Ancak sadece sevimli olmaları değil, aynı zamanda bakımlarının çoğu evcil hayvana göre çok daha kolay olması da tercih edilme sebeplerine etki eden faktörlerdendir. Muhabbet kuşlarının bakımı kolaydır ancak yine de dikkatli olunması gereklidir. Zaman zaman bilinçsizlik sebebi ile yapılan hatalar bu sevimli evcil hayvanların kaybına yol açmaktadır.
Muhabbet kuşu bakımında dikkat etmeniz gereken ilk nokta beslenmeleridir. Avustralya’daki doğal ortamlarında ot tohumları ile beslenen muhabbet kuşları, filizlenmiş, kuru veya ıslak tohumlarla beslenebilirler. Bu kuşları kuru tohum ağırlıklı olarak beslenmek sağlıklı olmadığı için tavsiye edilmemektedir. Muhabbet kuşları için en sağlıklı beslenme şekli elbette doğal beslenmeleridir. Ancak her besin doğal diye muhabbet kuşlarına verilmemelidir. Horozibiği çiçeği, kuskus, arpa, yulaf, küçük makarnalar, keten, kinoa, ekmek, yabanî ve normal pirinç ve buğday gibi tahıl ve bitkiler kozyatağı veteriner hekimler tarafından muhabbet kuşları için tavsiye edilen doğal yiyeceklerden bazılarıdır. Bununla birlikte karanfil, karahindiba, papatya, gün zambağı, okaliptüs, meyveli ağaç çiçekleri, hanımeli, leylak, gün güzeli, hercai menekşe, çarkıfelek, gül, ayçiçeği, lale, menekşe gibi çiçeklerle kuş beslenirken dikkatli olunmalıdır. Bu çiçeklerin yaprakları muhabbet kuşları için zaman zaman zehir etkisi yaratabilir. Bunlara ek olarak, yumurta sarısı, çin lahanası yaprağı, brokoli, karnabahar yaprağı, lahana, badem, mercimek, bakla, bezelye, pancar, fındık, karnabahar, havuç gibi çok çeşitli gıdalar da ek olarak verilebilir. Ayrıca muhabbet kuşlarının suluklarında daima temiz ve taze su bulundurulmalıdır. Şehir şebekesinden gelen musluk sularının klorlanmış olması zehirlenmelerine sebep olabileceğinden musluktan alınan suyun bir gün gibi bir süre dinlendirilerek içindeki klorun buharlaşması sağlanmalı veya daha güvenli içme suları verilmelidir. Muhabbet kuşları neşeli ve sevgi ile yaşayan hayvanlardır. İlgiyi çok severler. Bu sebeple muhabbet kuşunuzla yeteri kadar ilgilenmeli; sürekli olarak onunla konuşmalı, onu sevmeli, omuzunuzda gezdirmeli ve evin içinde bol bol uçmasına, sizinle oynamasına izin vermelisiniz. Elinizde beslemek, sık sık öpmek, onunla konuşmak kuşunuzun daha mutlu olmasını sağlayacaktır. Bununla beraber, kuşu avucunuzun içine almamanız daha iyi olacaktır. Bu durumda genelde korkarlar ve sahiplerinden uzaklaşırlar. Omuzunuzda ve parmağınızda gezdirebilir kuşunuzla vakit geçirebilirsiniz. Diğer bir husus ise muhabbet kuşlarının eğitimidir. Kuşlara öğretilmesi gereken öncelikli terim yukarı ve aşağıdır. Yukarı-aşağı eğitimini, kuşunuzu evcilleştirirken haftada bir kere kullanabilirsiniz. Ayrıca hayır kelimesi de ona mutlaka öğretilmesi gereken kelimelerdendir. Muhabbet kuşları soğuk, rüzgârlı ortamlarda ve cereyanda kalmamalıdır. Çünkü onlar narin hayvanlardır ve basit bir üşütme bile onlar için ölüm demek olabilir. Yavru bir muhabbet kuşu alacaksanız yahut kuşunuz kuluçka dönemindeyse dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Yuva ve ev sıcaklığı kontrol altında tutulmalıdır. Beslenme şırıngası ve yavru yemi temin edilmelidir. Anneler bazen yavruları beslemeyebilir. Bu yüzden yavrunun kursağını sürekli kontrol etmelisiniz.
Muhabbet kuşu ya da başka bir evcil hayvan almadan önce mutlaka bakımı hakkında her şeyi bilmelisiniz. Evcil hayvanlar bir heves ile alınıp, sonra terk edilebilmektedir. Bunun önlenmesi için kendinize tam olarak güvenmeden evcil hayvan almayınız. Alacağınız/sahipleneceğiniz hayvanın hakkında her şeyi öğrenmelisiniz. Evcil hayvanların pek çoğu sahiplerine körü körüne bağlanırlar. Bu yüzden hayvanlara bakım kadar ilgi ve sevgi de önemlidir.
İlgili Kelimeler: kuş temizliği, muhabbet kuşu beslenmesi, muhabbet kuşunun temizliği