Kuduz hastalığı, et yiyen hayvanların pek çok kez tükürük bezlerinde bulunan, genellikle salyadan yaraya bulaşan ve beyin iltihabına sebep olan bir hastalıktır. İnsanlara hayvanlardan geçen bu hastalık; insan ve diğer tüm sıcakkanlı hayvanlarda merkezi sinir sistemini etkileyerek iltihaplanmasına ve en sonunda da ölüme neden olan ancak önlenebilir bir viral hastalıktır. Kurt, tilki, yaban kedisi, çakal, gelincik, kokarca ve yarasa gibi vahşi hayvanlarda görülebildiği gibi sığır, koyun, at, keçi gibi hayvanlarda da görülebilmektedir. Bunlara ek olarak, evlerimizde beslediğimiz köpek ve kedi de kuduz hastalığı taşıma riski olan hayvanlardandır. Kemirgen hayvanların da taşıyıcı olduğuna dair oluşan algı yanlıştır. Çünkü sanıldığının aksine sincap, fare, hamster ve tavşan gibi kemirgen hayvanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma herhangi bir risk oluşturmamaktadır.
Hayvanlarda kuduz belirtilerinde ilk önce hasta hayvanların huyunda değişim gözlenir. Sakin hayvanlar huysuzlaşırken, öte yandan huysuz hayvanlar ise sakinleşirler. Kuduz hayvanlarda çoğunlukla çok şiddetli ısırma isteği vardır. O kadar ısırma istekleri vardır ki havayı dahi ısırdıkları gözlenir. Işığa ve suya karşı aşırı bir duyarlılık bulunur. Yutkunma güçlüğü, kasılmalar, salya akması gibi belirtiler gözlendikten sonra, ardından felç dönemi başlar. Bulgular görülmeye başladıktan sonra, kuduz hayvanlar çoğunlukla 7 ile 10 gün içerisinde ölürler. İnsanlara ise kuduzun bulaşmasının farklı yolları vardır. En yaygın bulaşma şekli kuduza yakalanmış bir memeli hayvanın, insanı ısırması ve yaralaması ile olmaktadır. Bunun haricinde; kuduz hayvanın salyasının sıyrılmış veya çatlamış deriye, göz ağız veya buruna temas etmesiyle, kuduz hayvanın salyasına değmiş olan bir eşyanın -tasma, yular, dizgin vb.- yaralı deri ile temas etmesiyle, kuduz hayvan tarafından tırnaklanarak meydana gelen yaralanmalarla, kuduz hayvanın sütünün ve etinin çiğ olarak yenmesiyle ya da kuduza yakalanmış bir insanla yakın temasta bulunulması ile bulaşabilir.
Kuduz aşısı yıllardır bulunmuş olmasına rağmen günümüzde bile geç teşhisler sebebiyle ölüm olabilmektedir. İşte bu yüzden özellikle kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarınızı mutlaka aşı yaptırmalısınız. Zaten yasal olarak da kedi ve köpek sahiplerine aşı zorunluluğu getirtilmiştir.