Kentsel yaşam ile beraber evcil hayvanlarımızın bahçelerde beslenme devri bitti ve bizle aynı evi paylaşmaya başladılar. Köpeklerimizle beraber yaşama aynı çatıyı paylaşmada en çok rastlanan problemlerden biri ise kötü kokudur. Koku genelde ne yapılırsa yapılsın yok edilemeyen bir durumdur. Köpekler tekrar tekrar yıkanır ancak koku yine de gitmez.
Kokunun sebebi ilk başta temiz yıkanmamak olduğu düşünülür. Ancak deri ve tüylerinden kaynaklanan bir sorun yoksa kokuyu köpeğinizi şampuanla yıkayarak geçiremezsiniz. Kötü kokuda dikkat edilmesi gereken ilk şey köpeğinizin herhangi bir dışkıya sürünüp sürünmediğini bilmektir. Genelde bu durumu tespit etmek kolaydır ve herhangi bir köpek şampuanı ve bir fırça yardımı ile bu sorunu kolayca ortadan kaldırabilir, kokuyu önleyebilirsiniz. Ancak böyle bir durum yoksa birkaç olası sorun mevcuttur. Bunlardan biri nefestir. Nefesin kokması gıda çeşitliliği ile ilgili olabileceği gibi diyabet ve böbrek yetmezliği gibi bazı önemli hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu durum veteriner hekiminizin uygulayacağı bazı testlerle kolayca anlaşılabilir. Diğer bir sebep ise diş ve diş etleridir. Dişler ve ağız, koku kaynaklarının başında gelirler. Özellikle tartar dediğimiz diş taşları hem ağız sağlığını tehdit eder, hem de rahatız edecek kadar kötü kokar. Diş ve diş eti problemleri ilerde çok daha fazla soruna neden olacağından ihmal etmemeli ve veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Diğer bir önemli koku kaynağı ise kulaklardır. Kulak hava almayan bir organ olduğundan mantar ve enfeksiyonlar pis kokunun kaynağı olabilir. Kulaklarda problem olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Problemli kulaklar köpeğinizin başını çok sık sallamasına ve sürekli kulağını kaşımasına sebep olur. Eğer bu belirtiler varsa bir veteriner hekime başvurmak gerekir. Anal keseler köpekte en sık rastlanan kötü koku kaynağıdır. Anal keseler, anüs çevresinde bulunan iki küçük keseciktir. Bunlar bir tür işaretleme ve de kolay dışkılama sağlayan bezlerdir. Normalde kötü koku yaymazlar fakat anal kese dediğimiz anüs bölgesinde bu bezler enfeksiyonda genelde dolar ve akışkanlığını kaybeder. Böyle bir durum da köpeklerde kötü koku kaynağı olabilir. Sık yıkamak da kötü koku kaynaklarından biridir. Köpeğinizde mevcut olan kötü kokuyu gidermek için sık sık yaptırdığınız banyolar çoğu zaman problemi gidereceğine, daha da artmasına sebep olabilir. Bu nedenle doğru şampuanı seçmek ve zorunluluk olmadıkça en çok ayda bir yıkamak problemin çözümünde yardımcı olacaktır. Deri üzerindeki yaralar da pis kokunun sebebi olabilir. Mantarlar, uyuz, dermatitler ve egzama, deri enfeksiyonları, deri parazitleri ve yağlanma gibi hastalıklar kötü kokuya sebep olabilir.
Köpeğinizde kötü koku varsa yukarıda bahsi geçen tüm durumlar sebebiyle olabilir. Bu yüzden öncelikle kokunun kaynağını belirlemelisiniz. Ardından yapabileceğiniz şeyleri yapmalı gerisi için de veteriner hekim ile görüşmelisiniz.