Hamsterınızı çiftleştirmeye karar verdiyseniz, bir evcil hayvan beslemenin en heyecanlı ve en zevkli olayına tanıklık edeceksiniz demektir. Yeni bireylerin dünyaya gelmesi ve yavrularının büyümesini izlemek tüm hayvan severler için büyük bir zevktir. Hamsterların gebelik süresi 16 gün sürmektedir. Bu tüm memeliler arasında bilinen en kısa gebelik süresidir. Dişi hamster 4 günde bir çiftleşmeye hazırdır. Yavru sayısı 2 ile 15 arasında değişmekle birlikte genelde 8’dir. Yavrular 5 haftaya kadar süt emmeye devam ederler. Yavrular sütten kesildikten 1 hafta sonra dişi tekrar çiftleştirilebilmeye uygun hale gelir. 1 aylık olan yavrular gebe kalabilirler. Ancak 3 aylıktan önce çiftleştirilmesi doğru değildir. Çünkü bir hamster ne kadar olgun olursa, yavrularına da o oranda iyi bakacaktır. Yeteri kadar olgunluğa erişmeden çiftleştirilen hamsterlar, yavrularını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya sık sık kalır.
Hamsterlar gece aktif olan hayvanlardır. Bu yüzden çiftleşmede gece yapılmalıdır. Çiftleşme için en uygun saat ise akşam 19.00 ile 23.00 arasıdır. Hamsterlarda üreme için seçeceğiniz erkek ve dişi hamsterlar 6 aylıktan küçük olmamalıdır. Küçük yaşta hamile kalan hamsterların yavruları genellikle ölü ya da çok zayıf doğar. Zayıf doğan yavrular anneleri tarafından öldürülmektedir. Güçsüz, zayıf ve hasta olan yavruların ne yazık ki yaşama şansı yoktur. Çiftleştirme için seçtiğiniz erkek, dişiden daha irice en azından aynı büyüklüğe sahip ve daha deneyimli olmalıdır. Hamster üretiminde dikkat edilmesi gereken belki en önemli noktalardan biri dişinin erkeğin kafesine konulamaması gerektiğidir. Çünkü dişi çiftleşmeye hazır olsa bile erkeği yuvasına giren bir yabancı olduğu için kabul etmeyecek ve büyük ihtimalle saldıracaktır. Yalnızca kızgınlık döneminde olan bir dişi, erkek hamsterı kabul eder. Eğer ki dişi kızgınlıkta değilse, herhangi bir çiftleşme söz konusu olamaz. Dişinin kızgınlık döneminde olup olmadığını anlamanın en pratik yolu; akşam saat 19.00 ile 23.00 arasında dişiyi erkeğin kafesine bırakmak ve 5-10 dakika boyunca izlemektir. Eğer dişi ve erkek birkaç dakikalık koklaşmadan sonra dişi kuyruğunu kaldırıp hareketsiz bir şekilde kalıyorsa, repestiv yani kızgınlıkta demektir ve birkaç dakika içinde çiftleşme gerçekleşecektir. Eğer dişi erkekten kaçıyor ya da kavga ediyorlarsa, derhal dişi ile erkek ayrılmalıdır. Aynı işlemi 24 saat sonra tekrar deneyebilirsiniz. Dişi her 4 günde bir repestiv yani kızgınlıkta olduğundan dolayı, en fazla 4. denemenizde çiftleştirme işlemi başarıyla sonuçlanacaktır. Çiftleşme 30 dakika kadar sürer. Bu süre zarfında siz dişinin kafesini temizleyin, bolca yiyecek ve altlık koyun. Dişiyi erkeğin yanında 30 dakikadan daha uzun bir süre bırakmayın. Çünkü çiftleşme işlemi bittikten sonra çok büyük bir ihtimalle yeniden kavga edeceklerdir. Dişiyi çiftleştikten sonra tekrar kafesine bırakın. Gebelik sırasında ve özellikle yavrular doğduktan sonra kesinlikle dişi hamsterı rahatsız etmeyin. Yavruları gözleri açılmadan önce kesinlikle ellemeyin. Eğer temizlik için mecbur kalırsanız, plastik eldiven kullanın. Çünkü dişi yavrularını kokularıyla tanır ve siz çıplak elle yavrulara dokunduğunuz takdirde elinizin kokusu yavrulara bulaşacaktır. Dişi de farklı bir koku alacaktır. Bu durumda kendi yavrularını yabancı zannederek onları öldürebilir.
Yavrular yeni doğduklarında kulakları ve gözleri kapalıdır, tüyleri yoktur. Yaklaşık 2-2,5 cm. boyundadırlar. 10 günlük olduklarında yumuşak yiyecekleri kemirmeye ve kafes içinde dolaşmaya başlarlar. Bu dönemde gözleri hala kapalıdır, gözleri 16. günde açılır. Dişi bir hamster 3 yıllık hayatı boyunca 6 veya 7 defa doğum yapar ve toplamda 40-50 yavru dünyaya getirir.