Kuşların çoğu 5 ile 10 yıl arası yaşam sürmektedirler. Normal olarak, muhabbet kuşları uzun yaşamazlar. Muhabbet kuşları ideal koşullarda 10-12 yıl kadar yaşamaktadır. Muhabbet kuşunuzun olabildiğince sağlıklı ve uzun yaşaması için temel ihtiyaçlarını güzel bir şekilde karşılamalısınız. Kuşunuzun günde en az 1 kez suyunu yenilemelisiniz. Günlük kuşyemi porsiyonu ve taze yiyeceklerin haricinde, daima taze ve temiz suya da ihtiyaç duyarlar. Kuşlarınız için çok zararlı ve çok yararlı gıdalar vardır. Eğer taze sebze ya da meyve yiyorsanız, kuşunuz bunları yiyebilir. Haşlanmış pirinci soğukken kuşunuza verebilirsiniz. Ayrıca kurumuş ekmek parçaları da verebilirsiniz. Muhabbet kuşlarının bala karşı da ayrı bir zaafı vardır, arada bir ödül niyetine çok az miktarda olmak şartıyla bal verebilirsiniz. Tüm canlılar gibi muhabbet kuşlarının da banyo ihtiyacı vardır. Muhabbet kuşları haftada 1 kez ya da daha az sıklıkta yıkanmayı severler. Banyo kuşlar için hem tüy bakımı, hem de sosyal eğlenceli bir olaydır. Banyo sonrası kuşunuzu kurutmanıza gerek yoktur. Çünkü o kendi kendine silkelenerek kendini kurutacaktır.
Muhabbet kuşları kafes içerisinde zaman geçirirken kendi kendilerine bazı hareketler yaparlar. Bunlar titreme, kaşınma, esneme, tüyleri kabartma, gerinme, kuyruk sallama, gaga gıcırdatma ve de uyuma gibi hareketlerdir. Bunlar kuşlar için normal davranışlardır. Ancak bunlar haricinde kuşlar için sıkıntı arz eden davranışlar değildir, normal şeylerdir. Ancak bunlar haricinde dikkatli olmanız gereken durumlar vardır. Çünkü kuşlar da diğer tüm canlılar gibi hastalanmaktadır. Bu yüzden kuşunuzun hareketlerini, davranışlarını, yemesini içmesini hatta dışkısını bile sürekli olarak kontrol etmeniz gerekmektedir. Bir farklılık gördüğünüz zaman bostancı veteriner hekime derhal götürmeniz gerekebilir. Bazı hastalıklar hafif olurken, bazıları daha şiddetli olmaktadır. Hastalanan kuşları veterinere götürürken dikkat etmeniz gereken 2 nokta vardır. Bunlardan ilki; eğer mümkünse kuş muayeneye kafesiyle birlikte götürülmelidir. Bunun sebebi veteriner hekimin kafesi inceleyerek kuşun dışkısının rengi, kıvamı ya da maması ile ilgili bilgilere ulaşabilmesidir. Kafesle birlikte getirirken dikkat etmeniz gereken diğer konu ise kuşun yolda üşümemesi ya da sıcağa direk maruz kalmaması gerektiğidir. Bu sebeple kafesi bir bez ile örtmeniz önemlidir. Aksi halde kuşunuz daha da kötüleşecektir ya da güneşten etkilenecektir.
Hastalık kuşlar için daima önemlidir. Ancak bazı durumlarda durum daha önemlidir. En kısa sürede tedavi isteyen belirtiler; dışkının miktarındaki ve görünümündeki ani değişimler, iştahsızlık, davranış ve duruş değişiklikleri, tüylerini kabartma, solunumdaki değişmeler, vücudun herhangi bir kısmında şişme, kanama veya yaralanmalar, kusma, ağız ya da kulaklarda akıntıdır. Bazı belirtiler ise çok daha ciddi olup, 24 saat içinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu belirtiler; su tüketiminde artma ya da azalma, vücut ağırlığındaki değişimler, burun akıntısı, dışkının görünümü ya da miktarındaki değişim ve yemek yemesinde azalmadır.