Kaplumbağalar, bakımı en rahat ve masrafı en az olan evcil hayvanlardan biridir. Evimize aldığımız su kaplumbağalarımız da diğer canlılar gibi temel ihtiyaçlarına ek olarak sevgi isterler. Su kaplumbağaları tropik ve yarı tropik bölgelerin hayvanları olduklarından, ortam şartları uygun olmadığında hastalanırlar. Evcil su kaplumbağalarına yeteri kadar iyi bakılmadığı takdirde onlar da tıpkı diğer canlılar gibi hastalanmaktadırlar.
Evcil su kaplumbağanızın yakalanabileceği pek çok hastalık mevcuttur. Biz bu yazımızda 3 hastalığı ele alacağız. Bunlardan ilki akciğer enfeksiyonu ya da bilinen adı ile üşütmedir. Akciğer enfeksiyonu kaplumbağalarda kötü yaşam şartları sebebiyle baş gösteren bir hastalıktır. Nedeni hipodermi yani vücut sıcaklığının belli bir derecenin altına düşmesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Su sıcaklığının 28 derecede sabit kalmaması nedeniyle soğukta kalan kaplumbağalarda gözlenir. Eğer ısıtıcınız var ve hava sıcaklığı 30-35 derece arasında ise akvaryumun üstünü kapamanıza gerek yoktur. Ancak böyle bir ortamınız yoksa gündüzleri akvaryumun üstünün 2/3’lük kısmı, geceleri ise tamamen kapatılmadığı durumlarda soğukta kalan kaplumbağalarda çok sık rastlanan bir hastalıktır. Hafif akciğer enfeksiyonunda belirtiler çenenin açılıp kapanması esnasında gıcırdama sesleri, kabuğun alt tarafının hafif pembe renkte olması, karın bölgesinde ince beyaza benzeyen halka ve enine çizgiler, iştahsızlık, hapşırma sudan ziyade kuru bölgeleri tercih etmedir. Orta ve ağır üşütmede ise belirtiler hafif akciğer enfeksiyonundaki belirtilere ilave olarak batmada zorlanma ya da tam tersi taş gibi dibe çökerek su üstüne çıkmakta güçlük, yamuk yüzme, pembeden kırmızıya dönmüş bir karın bölgesi kabuğu, şiş gözler, sürekli karada kalma, hırıltılı sesler, burundan ve ağızdan beyaz sümüksü bir akıntının gelmesi, güç nefes alma ve suyun altında burundan çıkan hava kabarcıkları gibi belirtiler gözlenir. Eğer kaplumbağanızda bu belirtileri gözlemliyorsanız, derhal bir veterinere danışmalı ve tedavi sürecini başlatmalısınız. Diğer bir hastalık ise kaplumbağalarda göz şişmesidir. Kaplumbağalarda göz şişmesi çoğunlukla akciğer enfeksiyonu, A vitamini eksikliği ya da göze ilişkin bakteriyel bir enfeksiyon sonucu gözlenir. Eğer akvaryumunuzun su sıcaklığı 28 derecede sabitse ve güneş ışığını dik alan bir konumdaysa, akciğer enfeksiyonu olmadığını düşünebilirsiniz. Eğer kaplumbağanızdaki sorun akciğer enfeksiyonu değilse ve A vitamini yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun varsa veterinerden A vitamini takviyesi amacıyla alacağınız bir ilaç sorunun çözülmesine büyük oranda yardımcı olacaktır. Kaplumbağalarda sık rastlanan üçüncü ve son hastalık ise yanak şişmesidir. Kaplumbağalarda yanak şişmesi çoğunlukla ya kulak iltihabına ya da apse denilen içi irin dolu şişliklerin oluşması sonucu oluşur. Sorunun kaynağının kulak iltihabı olması durumunda veterinerin belirlediği bir antibiyotiği kullanılması sorunu çözecektir. Eğer sorun apse kaynaklı ise bu durumda yine veteriner hekiminizin tercih edeceği bir antibiyotikle tedavi mümkün olabilir. Bunun dışında hastalık antibiyotik yardımıyla çözülemezse operasyon gerekebilir. Her iki durumda da tedavi için mutlaka veterinere gidilmelidir.
Bahsi geçen tüm hastalıklar için veteriner hekim yardımı alınmalıdır. Bu hastalıkların tedavisi için yukarıda değinilenler haricinde bir şey yapmanız mümkün değildir. İşte bu yüzden mutlaka bir uzman yardımı almalısınız. Aksi takdirde evcil su kaplumbağanızın daha da hastalanmasına sebep olabilir hatta onu kaybedebilirsiniz.
İlgili Kelimeler: kaplumbağ tedavisi, kaplumbağlarda hastalık belirtileri