yavru tavşanların beslenmesi

Tüm hayvanların olduğu gibi tavşanların da yavrularının ve olgunlarının beslenme şekilleri farklıdır. Yetişkin bir tavşanı beslerken çok zorlanmazsınız çünkü yararlı ve zararlı gıdaları bildikten sonra, uygun olan miktarda pek çok yiyeceği verebilirsiniz. Yavru tavşanların beslenmesi olgun tavşanlarınkine göre çok farklıdır ve bünyeleri daha hassastır. Yavru bir tavşanınız varsa mutlaka dikkatli olmalısınız.

Öncelikle tavşan yavruları için besleme anne sütünü gerektiği kadar alması ile başlar. Yavru bir tavşanın annesinden 3 ile 4 hafta süt emmesi gerekmektedir. Bu noktada tavşan yavrularının yeteri kadar süt emmeleri çok önemlidir. Çünkü yavru tavşanlar, anne sütü ile gerekli bağışıklık elemanlarını almaktadırlar. Yavruların bu bağışıklık elemanlarını anne sütü dışında başka hiçbir besinden almaları mümkün değildir. Yavru tavşanların içeceği süt sadece tavşan sütü olmalıdır. Yani yeni doğan ya da yeni aldığınız yavru erken sütten kesildiyse yavrunun süt ihtiyacını gidermek için inek sütü kesinlikle verilmemelidir. Çünkü tavşan sütü ile inek sütü, kompozisyon açısından büyük farklılıklar içerir ve bu farklılıklar yavru tavşanlara ciddi zarar verir. Eğer yavrularınızı birilerine vermek istiyorsanız, anne sütünden kesilmesini bekleyin. Çünkü bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi çok önemlidir. En azından yavrulara 3-4 hafta tanıyın ki sağlıklı bir yaşam şansları olsun. Anne sütünü emmeyi bırakan tavşan yavrularına vereceğiniz gıdaların nem oranları çok düşük olmalıdır. Nem oranı yüksek yemler tavşanlarda kör bağırsakta bulunan faydalı mikroorganizmalar yerine daha farklı mikroorganizmaların üremesine sebebiyet verir bu durum da hayvanın sağlığı için istenmeyen bir şeydir. Çünkü ishale sebebiyet vererek ölümlere neden olabilmektedir. Tavşanlar 15 günlük olduktan sonra anne sütü ile beraber kuru yonca, kuru saman ve pelet yem tüketmeye başlarlar. Bu yüzden aldığınız yavru çok küçük ise ona bu tür gıdalar verilebilir. Kuru yonca ve kuru saman bulunamadığı zaman yonca unlu pelet yemleri kullanarak aynı faydayı sağlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bu yemler olmadığında tavşan dışkısında yumuşama başlayacaktır. Yavru taşanların beslenmesine ilişkin bir diğer önemli nokta ise sebze ve meyve verme zamanıdır. Bu besinler sulu gıda oldukları için 3 aydan önce yavrulara verilmemelidir. Çünkü bu sürede sindirim sisteminin gelişimi tam olarak tamamlanmamıştır. Tavşan 3 aylık olduktan sonra ise ancak hafta 1-2 kez bu besinler verilebilir. Bunların her gün verilmesi de uygun olmayan bir durumdur. 3 aylık bir tavşan yavrusuna azar azar sebze meyve verilebilir ama bu verilen sebze meyve kuru ot ve pelet yeme ek olarak verilmelidir. Herhangi bir ishal vakası durumunda derhal kesilmeli ve sadece kuru ot – pelet yem ile beslenmeye devam edilmelidir. Eğer herhangi bir sorun yaşanmazsa, sebze ve meyve miktarı yavaş yavaş arttırılabilir. Tam olarak 6-7 aylık olduklarında ise sorunsuzca meyve sebze yiyebilecek duruma gelirler.

Yavru tavşanlar 3 aylık olduklarında yaklaşık olarak 400 ile 600 gram arası bir ağırlığa sahip olmalıdır. Daha hafif olanların iyi beslenmediği veya anne sütünü yeteri kadar alamadıkları bilinmelidir. Bu durumdaki tavşanların daha çok ilgiye ihtiyaç duyacağı ve sağlık problemlerine daha yatkın olduğu her zaman bilinmelidir.

 

İlgili Kelimeler: ,

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (5 Oy Verildi, Ortalama: 4,40 out of 5)