kedilerde gıda alerjisi

Gıda alerjileri, hayvanların bağışıklık sisteminin besinlerdeki belirli bazı maddelere karşı aşırı bir şekilde duyarlı olmasının bir sonucudur. Gıda alerjileri, aslında gıda intoleranslarından daha ciddidir. Bu tür alerjilerin oluşumundaki birincil faktör, gıda olarak alınan besin maddesine organizmanın tolerans gösterememesinden kaynaklıdır. Kediler bazen hazır mamalara karşı alerji ya da gıda intoleransı oluşturabilir. Kedilerde genellikle gıda alerjilerine sebep olan hazır mama malzemeleri  balık, mısır ve tavuktur. Ama bunlara ek olarak, tahıl ve süt ürünlerinin de alerjik reaksiyonlara neden olduğu bilinenler arasındadır. Fakat kedi düzenli olarak tükettiği herhangi bir proteine de alerjik reaksiyon gösterebilir. Çünkü bazı alerjiler zamanla gelişir. Genellikle bünyesel sebeplere bağlı bir şekilde gelişen bu durumun oluşumunda farklı reaksiyonlar gözlenebilir. Deride gözlenen değişimler bu reaksiyonların bir sonucudur ve derideki hassasiyet oluşumunda çok önemli bir yer tutmaktadır. Kedilerde nadiren karşılaşılan bir olaydır.

Gıda alerjileri, aşırı kaşıntı isteği, kendini çok fazla temizleme ihtiyacı hissetme, belirli bölgelerde oluşan kızarıklıklar ve bu durumların neden olduğu bölgesel tüy kayıplarının yanı sıra mide-bağırsak sorunları, yani kusma ve ishal gibi belirtilerle de kendini gösterebilir. Genellikle ilk görülen bulgular kaşıntı ve kızarıklık ile beliren tüy dökülmesi olmaktadır. Kaşıntı çok şiddetli olabilir ve bu nedenle kediler duvarlara, kanepelere vb. eşyalara sürtünerek kaşınmak isterler. Yalanma ve pati atmalar nedeniyle bölgede tahriş ve yaralanmaya sebebiyet verebilirler. Kedilerde özellikle baş bölgesinde ve kulak çevresinde görülen yaralar dış kulak iltihabının oluşmasına da neden olabilmektedir. Ürtiker tarzı yaralar oluşacağı gibi kedilerde miliyer dermatitis şekillenmesi de mümkündür. Büyük ihtimalle başlangıçta deri yangılı bir görünüme sahip olacaktır. Oluşan yaralara ve kaşıntıya bağlı olarak tüy dökülmeleri ve doku kayıpları geniş bölgelere yayılabilir. Gıda alerjisine sebep olan madde tespit edilerek yok edilmediği sürece kronik deri problemleri inatçı bir hâdise olarak devam edebilir ve oluşan yaralar yayılarak genel bir dermatit halini alabilir. Kedilerde oluşan yaraların iyileşme süreci yavaştır. Kedinizi götüreceğiniz veteriner hekim, size gerekli yardımda bulunacaktır.

Gıda alerjileri, yaşa, mevsime, ırka ve cinsiyete bağlı olmayan, bazen uzun yıllardan sonra bünyesel değişikliklere bağlı olarak gelişebilen ve geri dönüşümlü özellikteki alerjik reaksiyonlardır. Alerjiye sebep olan etken tespit edildikten sonra diyet düzenlenmesi ile kolayca giderilebilmektedir. Ancak antijenin tespitinin tamamen deneme yanılma yöntemine bağlı olması ise tedavi sürecinin uzaması gibi bir dezavantajı da beraberinde getirmektedir.

İlgili Kelimeler:

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (4 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 out of 5)